Onder zeil

De Paranagua voelt zich uitstekend thuis op Markermeer, IJsselmeer, de Waddenzee en -eilanden en Friesland.

2007.3 (7)16 mei 2004: Van Amsterdam naar Enkhuizen

“Het eerste rak op het IJsselmeer is gewoonweg verrukkelijk. En alle volgende ook. De boot is rustig op het roer, ook nadat we het reef eruit hebben gehaald. […] De zon schijnt en het zeilen is verrukkelijk. Zo had ik mij de vakantie voorgesteld. […] Wat een lange, zonnige, zalige zeildag was dit.”

2005.1 (31)19 mei 2004: Van Lemmer naar Stavoren

“In het Prinses Margrietkanaal rollen we de genua uit en koersen we ruime wind over de Grote Brekken. We halen 7,2 knoop en halen iedereen in. Ad stuurt en ik zit om op mijn plekkie op het achterdek. Dit mag eeuwig doorgaan!”

20 mei 2004: Van Stavoren naar Lelystad

“Het is bewolkt, maar soms ook zonnig. En het zeilen gaat super. Ik dacht dat voor de wind een snelle koers was, maar halve wind is nog sneller. Als we langs de EZ15 de trechter van de Houtribsluizen invaren, halen we 8,1 knoop. Gemiddeld zitten we tussen de 6,5 en 7,5 knoop. Het is volkomen kicken! Ik zit jubelend achter de helmstok.”

2007.1 (24)29 mei 2004: van Monnickendam naar Amsterdam

“We maken nog een slag bij Pampus om goed bij Amsterdam uit te komen. […] Als een niet te stoppen tank denderen we het Buiten-IJ op langs Durgerdam richting Schellingwoubrug.”

2007.3 (59)5 juni 2005:Van Amsterdam naar Enkhuizen

“We rollen de genua uit en de motor wordt bedankt voor de goede diensten en we horen alleen nog kabbelend water. Dit smaakt naar meer. Aan het einde van het Buiten- IJ hijsen we het grootzeil met één reef erin. De boot gaat direct vaart maken en kachelt met ongeveer 7 mijl per uur richting het Paard van Marken. […] Het gaat heerlijk. De reef brengt rust in de zeilvoering en de boot stuurt geweldig. […] Machtig zeilen is dit. Aan de wind duwt de Paranagua zich op één oor richting de einder. […] De kleine genua en het gereefde grootzeil zijn ook een goede combinatie. En we halen op topmomenten wel 8 knopen.”

2005.1 (47)7 juni 2015: Van Enkhuizen naar Lemmer

“We hebben 25 tot 30 knopen wind en zelfs met reven in groot- én voorzeil is het indrukwekkend. We boksen op tegen grote bulten water en het IJsselmeer neemt meer dan eens bezit van het gangboord. Ad wil de optie openhouden om gewoon terug te gaan. Als het niet binnen een uur ietsiepietsie minder wordt, ben ik daar ook voor. Maar al snel vindt de Paranagua een lekker plekje op haar stuurboordzijde en ze gaat ervoor. […] Het is wederom heerlijk zeilen, een tikkeltje ruig. […] Ik geef het roer over aan Ad, anders heb ik vanavond flinke spierpijn. Bovendien gun ik hem natuurlijk ook zijn zeilplezier. En plezierig is het! […] De sluis draait precies op tijd. Achter ons wordt door de zeilboten de boegschroef gebruikt om een beetje fatsoenlijk af te meren. Het ziet er niet uit en klinkt ook beroerd. Ad en ik hebben dat niet nodig want de Paranagua luistert naar ons en wij naar haar. Dan komt het altijd goed.”

2007.1 (42)14 juni 2015: Van Makkum naar Medemblik

“Om 10 uur varen we het IJsselmeer weer op. We zetten een reef in het grootzeil en rollen de genua niet helemaal uit. Alhoewel de Paranagua flink aan het stampen in, zeilen we heerlijk  – parallel aan de Afsluitdijk. […] We hebben uren geleden de reef al uit het grootzeil gehaald en de genua uitgerold. We stuiven nu op één oor richting het zuiden. […] Zittend aan de lage kant met één voet tegen de helmstok duwend, blijkt erg relaxt te sturen. Die houden we erin. Het zeilen is zo enorm kicken! […] Klokslag zes uur leggen we aan in de Westerhaven bij Medemblik. We hebben 8 uren en ruim 38 mijl gezeild vandaag.”

2009.1 (6)6 juli 2008: Van Stavoren naar Vluchthaven De Ven

“Met een knik in de schoot en een bolle fok razen we op De Ven aan. Wat een kracht ! Super!”

21 juni 2010: Van 2009.5 (26) - kopieEnkhuizen naar Lemmer

“Daarna ongereefd naar Lemmer. Iets ruimer dan aan de wind. We gaan als de duivel! Hele stukken strak 6 knopen. Dit is heerlijk zeilweer!”

 

 

Reageren is niet mogelijk