Kombuis

Origo 2-pits kooktoestel met oven

Weloverwogen keuze: Koken op spiritus, dus geen gas aan boord

Aan boord van de Paranagua is gas in de ban gedaan omdat gas en een boot een slechte combinatie vormen. Een 2-pits Origo kooktoestel met oven – allemaal op spritius – zorgt voor lekkere en veilig bereide maaltijden. Duitse biefstukjes bakken tijdens het zeilen, muffins en pizza na een lange zeildag. Dat gaat best kun je hieronder lezen:

 

2005.1 (35)5 juni 2005:Van Amsterdam naar Enkhuizen

“We halen op topmomenten wel 8 knopen. Ondanks dit zeilgeweld, stort Ad zich vol vertrouwen op het half-cardanisch bakken van vier Duitse biefstukjes. Ze zien alle hoeken van de pan – dat wel – en hebben soms de neiging buiten de deur te willen eten, maar wat een traktatie. Terwijl ik geconcentreerd met rechts de helmstok bedien, verorber ik met links een broodje Duitse biefstuk. Het leven is verrukkelijk! Morgen poets ik wel de vlekken van mijn zeilpak. […] De Paranagua ploegt ondertussen verder door het water.”

8 juni 2005: Van Lemmer naar Workum

“Varend op de Jeltesloot (Fr) haal ik Ad over om voor ons 2 broodjes gebakken tartaar te prepareren. Hij duikt direct de keuken in om dat te doen. Als we het Heegermeer genaderd zijn, staat de wind iets gunstiger. Ik rol de genua uit. De broodjes gebakken tartaar met gefruite uitjes komen ook door. Op de motorboot die ons inhaalt, begint een mevrouw hard te snuiven: ‘Dat ruikt lekker!’ En ze heeft helemaal gelijk. Het smaakt lekker ook.”

2007.1 (34)28 juni 2007: Van Enkhuizen naar Pampushaven

“Vanuit het Hoornse Hop komt er een lome deining bij, waar de Paranagua soms surfend vanaf glijdt. Aan het einde van de dag varen we de Pampushaven binnen. Zonder de motor te starten, zoeken we een ankerplek uit. Als de rust is weergekeerd, zijn ook de muffins klaar. Wat hebben we een plezier van onze oven!”

Weloverwogen keuze: Geen watertank, wel water natuurlijk

In de Paranagua zit onderin een vaste watertank van 150 liter. Gewoon een stalen tank, afgestreken met cement – een degelijke constructie. Maar wat heb je aan zo’n grote watertank als je maar weinig water gebruikt? Tegenwoordig kun je bij iedere supermarkt voor weinig geld kleine en grote flessen sprankelend fris bronwater kopen om te drinken en tanden te poetsen. En voor die paar afwasjes in een weekeinde of tijdens de vakantie tussen 2 havens in hebben we geen 150 liter nodig. Bovendien moet je dan moeilijk gaan doen met chemische middelen om het water goed te houden. Nee, wij hebben een 5 liter jerrycan leidingwater in de kombuis en daar komen we nooit te kort aan. Dat neemt niet weg dat die vaste watertank gewoon aanwezig is. De toevoerleiding naar de tank is ook aangesloten. Alleen leiding van de tank naar de wasbak en de kraan ontbreken nog.

Reageren is niet mogelijk